Tidigare under månaden började ett så kallat ransomware med namnet Wannacry spridas till datorer världen över. Det verktyg som använts för att sprida den skadliga koden är från början utvecklat av den amerikanska säkerhetsmyndigheten NSA och började spridas efter ett intrång från en hackergrupp.

I ett inlägg på Microsofts webbplats riktar företagets chefsjurist Brad Smith hård kritik mot NSA, CIA och andra myndigheter för att de inte delar med sig om information kring säkerhetshål. Smith menar att det som istället händer är att informationen läcker ut via diverse kanaler och användare drabbas, något som nu hänt med Wannacry.

As cybercriminals become more sophisticated, there is simply no way for customers to protect themselves against threats unless they update their systems. Otherwise they’re literally fighting the problems of the present with tools from the past.

En stor del av de drabbade systemen kör Windows XP, vilket Microsoft nyligen säkerhetsuppdaterade för att skydda mot attacken. Detta trots att det officiella stödet för operativsystemet upphört sedan länge. Smith riktar även kritik mot användare och företag och menar att de kunde ha förhindrat attacken genom att uppgradera till nyare versioner.

Företaget gick tidigare under året ut med ett förslag för vad de kallade en digital Genèvekonvention, vilken skulle hjälpa till att skydda användare mot attacker på internet. Detta genom att kräva av myndigheter och regeringar att rapporterar om säkerhetshål som upptäcks till leverantörerna istället för att lagra dem.