Nyligen släppte Microsoft en ny större uppdatering till Windows 10 med namnet Creators Update, vars stora nyheter är bland annat en uppdaterad version av Paint med stöd för 3D-objekt och stöd för Microsofts kommande mixed reality-headset. Kort därefter meddelade Microsoft att Windows 10 framöver får två större uppdateringar per år, där nästa lanseras i september i år.

Under företagets Build-konferens berättade Microsoft mer om uppdateringen och meddelade att denna får namnet Fall Creators Update. Uppdateringen väntas komma med en rad nyheter och en av dessa är vad Microsoft kallar för Timeline.

Denna är en del av Microsofts arbete med att göra operativsystemet mer enhetligt över Ios, Android och PC där Timeline-funktionen på ett överskådligt sätt visar vilka applikationer som körs på olika plattformar. Det är även möjligt att ta upp arbetet på en annan enhet än det påbörjats, samt kopiera text från en Windows-enhet till en Ios- eller Android-enhet.

Microsoft arbetar även om hur Onedrive-synkronisering fungerar i operativsystemet, där filer endast laddas ned när de behövs. Detta tar bort behovet av att ladda ned hela mappar när en fil ska användas vilket ska minska onödig användning av användarens lagringsutrymme.

Uppdateringen introducerar också det ny desingspråket Fluent Design, vilket tidigare gått under namnet Project Neon. Denna beskrivs som en uppföljare till Microsofts Metro-gränssnitt och ska användas i applikationer och tjänster på både Windows, Ios och Android.

Designen liknar det hos tidigare Windows-versioner, med ett transparent glasliknande utseende och kommer att implementeras i applikationer successivt över tid.

Enligt företaget är detta endast några av de nyheter som introduceras i Fall Creators Update och menar att mer kommer tillkännages framöver. Uppdateringen planeras att släppas någon gång i september senare i år.