Amerikanska EVGA fick det tufft under förra årets sista kvartal när det uppdagades att deras grafikkort med kyllösningen ACX 3.0 hade bristfällig kylning för bland annat strömdelen och minneskretsarna – något som i värsta fall kunde leda till överhettning. Företaget såg dock till att lösa problemen genom en uppdaterad BIOS-version och nya värmekuddar, vilket i praktiken åtgärdade värmeproblemen även om ljudnivån under belastning fick ta sig en smäll.

Under årets CES-mässa avslöjar EVGA att de är nästintill färdiga med nästa generations grafikkortskylare, där de har tagit stor lärdom av föregående misstag och samtidigt bättrat på det som fungerade bra hos ACX 3.0. ICX, som den nya kylanordningen kallas, visas upp i företagets svit på CES, men är i övrigt höljd i dunkel gällandes specifikationer då EVGA inväntar att en serie patent ska godkännas angående produkten.

ICX-kylaren introducerar tillsammans med fyra nya grafikkort i Geforce GTX 1070 och GTX 1080-familjerna. Det handlar om modellerna SC2 och FTW2, vilka efterföljer varianterna SC och FTW som finns på marknaden idag. Den förstnämnda modellen baseras återigen på Nvidias referenskretskort, även om EVGA ska ha gjort vissa modifikationer med detta. FTW2 får enligt företaget ett helt omdesignat kretskort i jämförelse med sin föregångare.

Sist men inte minst arbetar företaget på att erbjuda nuvarande ägare av SC och FTW någon form av enkel uppgraderingsväg till de nya modellerna. Exakt hur eller vad detta kan komma att innefatta är dock i dagsläget okänt.

EVGA:s grafikkort SC2 och FTW2 med den nya ICX-kylaren väntas finnas tillgängliga under årets första kvartal med en prislapp strax övanför sina motsvarigheter med ACX 3.0-kylaren.

► Läs alla artiklar från #ces-2017