Sedan länge är gränssnittet SATA standard för såväl mekaniska hårddiskar som NAND Flash-baserade SSD-enheter, varav de senare slagit i gränssnittets teoretiska tak om 6,0 Gbps. Det här har lett till att PCI Express via anslutningen M.2 blivit allt vanligare, men möjligheten att skruva upp prestandan har kommit på bekostnad av högre strömförbrukning och värmeutveckling.

För de mest högpresterande M.2-enheterna, som Samsung SSD 950 Pro och senaste SSD 960 Pro, är värmeutvecklingen ett återkommande problem som drar ned prestandan vid längre tids belastning. Det här vill MSI råda bot på med nästa generations moderkort som får den nya finessen "M.2 Shield".

Vad det handlar om är en kylfläns i aluminium, som som sitter med gångjärn vid själva M.2-anslutningen. Kylflänsen har stöd för SSD-enheter upp till formfaktorn M.2 2280 (80 mm), men även M.2 2260 (60 mm) och M.2 2242 (42 mm), samt har en förmonterad värmekudde (eng. thermal padding).

M.2 Shield gör entré i samband med Intel Kaby Lake och 200-serien styrkretsar för LGA 1151 tidigt i januari. Det är inte heller helt osannolikt att funktionen kommer användas med AM4-baserade moderkort för AMD:s arkitektur Zen.