Möjligheten att surfa gratis inom EU är just nu ett omdiskuterat ämne och det förslag som lades fram angående fri roaming inom medlemsländerna slopades snabbt då det möttes av mycket kritik. Under ett årligt tal berättar EU:s ordförande Jean-Claude Juncker om nya planer på att erbjuda gratis Wifi på allmänna platser inom hela EU.

Projektet kallas Wifi4EU och har som mål att ge medborgare tillgång till gratis Wifi genom att installera hotspots på över 6 000 platser i unionens 28 huvudstäder. EU-kommissionen ska satsa 120 miljoner euro, motsvarande cirka 1,1 miljarder kronor, på projektet för att subventionera installation av tekniken. Underhåll och bandbredd får dock myndigheter och andra lokala aktörer stå för.

Tillgång till gratis Wifi finns redan på många platser inom EU, och dessa kommer alltså inte påverkas av projektet. Syftet är att utöka tillgången och göra den mer utbredd, med målet att förse en tiondel av EU:s invånare med tillgång till gratis Wifi varje dag.

Projektet förväntas vara färdigt år 2019 och är bara en del av EU:s arbete med att ge fler medborgare bättre tillgång till internet. EU har även föreslagit ändringar gällande bredband, där det ska finnas krav på operatörer att tillhandahålla prisvärda alternativ som alla ska ha möjlighet att betala för.