Under månaderna som passerat har allt fler tidigare Xbox One-eklusiva spel gjort hoppet över till Windows 10-plattformen, och under E3-mässan presenterade Microsoft satsningen Xbox Play Anywhere som tar detta steget längre. Konkret innebär det att ett spelköp ger en licens för både PC och Xbox One om utvecklaren satsat på båda plattformarna.

Med Xbox Play Anywhere-kompatibla titlar kan kunden köpa spelet en gång och sedan spela på de båda plattformarna efter eget tycke. Spelarens framsteg sparas till en enda sparfil som kan användas både på PC och Xbox One, och information om upplåsta Achievements-utmärkelser synkroniseras också mellan plattformarna. Xbox Play Anywhere stöder endast digitala köp, Xbox One-skivor stöds ej på PC.

Det som krävs för att kunna dra nytta av Xbox Play Anywhere är att Xbox One-konsolen har sommarens stora Windows 10-uppdatering, samt en PC med Windows 10 Anniversary Update installerat. Denna uppdatering blir tillgänglig den 2 augusti.

Exempel på titlar som stöder satsningen från start är Gears of War 4, Forza Horizon 3, Sea of Thieves, Crackdown 3, med flera. Det officiella lanseringsdatumet för Xbox Play Anywhere är den 13 september.