Tidigare i vår rapporterade SweClockers om att nästa stora uppdatering av Windows 10, som går under beteckningen Anniversary Update, skulle lanseras under sommaren. Uppdateringen representerar ett flertal nya och förbättrade funktioner. I en bloggpost som Microsoft nyligen publicerade av misstag avslöjas lanseringsdatumet som den 2 augusti.

Det var på Microsofts officiella blogg som det oavsiktliga avslöjandet ägde rum. Inlägget plockades snabbt ner, men har i vanligt ordning förevigats på internet. Kort efter detta gick Microsoft ut med den 2 augusti som officiellt lanseringsdatum. Anniversary Update utannonserades under Microsofts Build-konferens i mars.

De stora nyheterna inkluderar bland annat något som kallas Windows Ink, en funktion som låter dig rita och anteckna med stylus-pennor i olika delar av systemet. Webbläsaren Edge och kontorsprogrammen i Office-sviten ska få bättre stöd för pennor, samtidigt som tredjepartsutvecklare kan lägga till stöd i egna mjukvaror.

Andra stora nyheter är utökat stöd för Windows Hello som låter dig logga in på datorn genom ansiktsigenkänning via en kamera. I Anniversary Update ska detta utökas till att låta dig logga in på webbsidor eller appar som stöder tekniken. Webbläsaren Edge ska dessutom utökas med stöd för tillägg och mjukvaruassistenten Cortana ska erbjuda smartare röststyrning.

En funktion som däremot försvinner är messaging everywhere, en funktion som skulle göra det möjligt att ta emot SMS-meddelanden på alla Windows-enheter, i samma anda som Apples Imessage-system. Den plattformsöverskridande SMS-funktionen utannonserades som en del av Anniversary Update men har avlägsnats i den senaste testversionen av systemet.

Windows 10 Anniversary Update lanseras alltså kort efter det att erbjudandet om gratis uppdatering för användare av Windows 7 och 8.1 upphör. Kunder som använder Windows 10 får uppdateringen gratis.