Det har i månader cirkulerat rykten om att Sony arbetar på en avsevärt kraftfullare av Playstation 4, där den extra beräkningskraften i första rummet ska vara avsedd en bättre upplevelse i virtuell verklighet med Playstation 4. Där det finns rök finns ofta även eld och nu bekräftas uppgifterna av Sony-chefen Andrew House.

It is intended to sit alongside and complement the standard PS4 [...] we will be selling both [versions] through the life cycle.

I en intervju med Financial Times (betalvägg) berättar House att den nya modellen inte ersätter dagens Playstation 4, utan kommer vara ett komplement som säljs vid sidan om under hela den här generationens livscykel. Detta talar för att dagens modell består som ett billigare alternativ.

Vidare ska den nya spelkonsolen i enligt med tidigare rykten klara av att spela upp videoklipp och spel i 4K-upplösning. House bekräftar även att alla spel den här generationen kommer fungera på båda Playstation 4-modeller, där alla eller en mycket stor andel av de nya titlar som släpps dessutom kommer dra nytta av den extra grafikprestanda "Neo" har att erbjuda.

Specifikationer: Playstation 4 "NEO"

Playstation 4

Playstation "NEO"

Förändring

CPU

8 x Jaguar, 1,6 GHz

8 x Jaguar, 2,1 GHz

+31%

GPU

Graphics Core Next
18 Compute Units, 800 MHz
1 843 GFLOPS

"Improved" Graphics Core Next
36 Compute Units, 911 MHz
4 198 GFLOPS

+128%

Minne

8 GB GDDR5
176 GB/s (5 500 MHz)

8 GB GDDR5
218 GB/s (~6 800 MHz)

+24%

Därutöver går han inte in på detaljer. En tidigare rapport talar dock för att den nya varianten får en högre klockad åttakärnig processor och en avsevärt mer potent grafikdel, med dubblerat antal beräkningsenheter och högre klockfrekvenser. Detta tros dessutom flankeras av snabbare GDDR5-minne.

Avslutningsvis meddelar House att den uppdaterade spelkonsolen inte ser dagens ljus på E3 som först trott. Tidigare spekulationer gör dock gällande att ett formellt tillkännagivande och lansering är att vänta i oktober, samtidigt som Playstation VR släpps, men detta är ännu inte bekräftat.