Hololens är Microsofts headset för förstärkt verklighet (eng. augmented reality) som företaget har visat upp på diverse mässor det senaste året. För detta har Microsoft utvecklat ett eget operativsystem de kallar för Windows Holographic och under årets Computex-mässa meddelar företaget att detta kommer bli en öppen plattform som andra tillverkare ska kunna dra nytta av.

Microsofts tanke med detta är att plattformen ska möjliggöra det som de själva kallar för mixed reality, alltså en blandning av virtuell verklighet och förstärkt verklighet. Det innebär att användare av VR- och AR-headset ska kunna interagera med varandra i samma virtuella miljö, exempelvis Hololens och HTC Vive som Microsoft visade upp i en demo.

Det är redan flera företag som börjat samarbeta med Microsoft kring detta, bland annat Intel, Acer, Asus och HTC. Dessa samarbeten ska förhoppningsvis utmynna i produkter i form av tillbehör och även headsets som använder sig av Windows Holographic.

Än så länge är det endast ett koncept som Microsoft hoppas kunna utveckla och bygga vidare på. När det kommer till detaljer gällande hård- och mjukvara säger Microsoft att de ska tala mer om detta under en WinHEC-konferens senare under året.

► Läs alla artiklar från #computex-2016