Adobes webbläsarplugin Flash har blivit allt mindre vanlig de senaste åren. Säkerhetsrisken är en av de stora anledningarna till detta, och många har börjat gå över till andra lösningar såsom HTML5. Nu meddelar Google att de planerar att börja blockera Flash i deras webbläsare Chrome.

Detta innebär att innehåll på de webbplatser som använder Flash kommer blockeras automatiskt. Användarna får själva välja om de vill tillåta att innehållet som använder sig av Flash på sidan visas framöver. Denna funktion finns redan i Chromes inställningar, där användarna kan välja att blockera plugin-baserat material, men planeras nu alltså bli något som finns aktiverat redan från början.

Detta kommer gälla nästan alla webbplatser, endast tio stycken är undantagna från blockeringen. De sidor där Flash fortfarande kommer vara aktiverat som standard är till exempel YouTube, Facebook, Twitch och Yahoo.

En av anledningarna till att Google gör detta tros vara för att skydda användarna. Adobe Flash har många säkerhetshål och även Adobe själva gick under förra året ut och uppmanade användare att överge Flash.