Det haglar rykten om Sonys Playstation 4, där det inte längre råder några tvivel om att de arbetar på en uppdaterad variant. Det har spekulerats i alltifrån stöd för Ultra HD Blu-ray till väsentligt högre prestanda, för att möjliggöra spelande i 4K och ge en bättre upplevelse i virtuell verklighet med Playstation VR.

Nu rapporterar Giant Bomb att den uppdaterade Playstation 4-modellen har det interna kodnamnet "NEO", vilket kan ses som en vinkning till Playstation VR som tidigare kallats Project Morpheus. Förutom kodnamn framgår också vad som sägs vara specifikationerna, som blir ett rejält lyft från dagens Playstation 4.

Specifikationer: Playstation 4 "NEO"

Playstation 4

Playstation "NEO"

Förändring

CPU

8 x Jaguar, 1,6 GHz

8 x Jaguar, 2,1 GHz

+31%

GPU

Graphics Core Next
18 Compute Units, 800 MHz
1 843 GFLOPS

"Improved" Graphics Core Next
36 Compute Units, 911 MHz
4 198 GFLOPS

+128%

Minne

8 GB GDDR5
176 GB/s (5 500 MHz)

8 GB GDDR5
218 GB/s (~6 800 MHz)

+24%

Modellen ska likt dagens komma med en åttakärnig processor med Jaguar-kärnor, som tar ett kliv upp från 1,6 till 2,1 GHz. Mängden GDDR5-minne som delas av såväl processorkärnor som grafikdel stannar kvar vid 8 GB, men bandbredden går upp med 24 procent till 218 GB/s.

Det i särklass största lyftet märks på grafikdelen, där antalet beräkningsenheter uppges dubbleras från dagens 18 till 36 stycken. Grafikarkitekturen ska fortsatt vara AMD:s Graphics Core Next (GCN) men en förbättrad variant, vilket kan betyda att det handlar om Polaris.

Då varje beräkningsenhet i GCN huserar 64 streamprocessorer betyder det att antalet uppgår från 1 152 till 2 304 stycken. Detta tillsammans med en lyft i klockfrekvens från 800 till 911 MHz ger en teoretisk ökning på hela 128 procent, någonting som inte räknar med eventuella arkitektoniska förbättringar.

Trots väsentligt högre prestanda har Sony inga planer på att fragmentera deras kundbas mellan nya och gamla Playstation 4. Enligt Giant Bomb finns som krav att alla spel som levereras från oktober och framåt ska kunna köras i ett "Base Mode" och ett "NEO Mode", som drar nytta av den kraftfullare hårdvaran.

Att spel måste ha stöd för båda lägen redan i oktober behöver dock inte betyda att lanseringen av nya Playstation 4 kommer äger rum den månaden, utan släppet kan dröja till ett senare tillfälle.