Halvledarjätten Intel dominerar PC-marknaden i stort med Core-serien processorer, men har även varumärkena Celeron och Pentium för lägre prisklasser. Här samsas nedskalade Core-processorer med modeller baserade på arkitekturerna Atom, där den senaste varianten går under kodnamnet Airmont.

Nu rapporterar PC World att Intel lanserar en ny generation Pentium och Celeron under 2016 års andra hälft. Modellerna ska inte bygga på Intels Core-processorer Skylake, utan på plattformen Apollo Bay som blir först ut med att introducera den nya Atom-arkitekturen Goldmont.

Till skillnad från Airmont, som är en förfinad krympning av Silvermont från 22 till 14 nanometer, blir Goldmont en helt ny arkitektur på samma tillverkningsteknik. Förutom Intels löfte om markant högre prestanda än Airmont är detaljerna runt Goldmont ännu höljda i dunkel.

Apollo Bay efterträder nuvarande Braswell, som utgör serierna Pentium N3000 och Celeron N3000. Vid sidan om Apollo Bay väntas den snarlika plattformen Broxton för surfplattor släppas under årets fjärde kvartal.