Årets upplaga av teknikmässan Computex i Taiwan blir den mest fullspäckade på många år. Nya grafikarkitekturer från AMD och Nvidia får sällskap av Broadwell-E med upp till tio kärnor från Intel, som nu också ackompanjeras av processorer från AMD för bärbara datorer.

Den nya processorfamiljen heter Bristol Ridge och är en vidareutveckling av dagens Carrizo. Det handlar om exakt samma arkitektur för de fyra processorkärnorna, Excavator, och grafikdelen har fortsatt 512 streamprocessorer enligt Graphics Core Next 3.0. Tillverkningstekniken är fortsatt 28 nanometer från Globalfoundries.

Nytt är att AMD aktiverat finesser i kislet, som tidigare inte varit påslagna i Carrizo. Vilka funktionerna är framgår inte, utan är någonting bolaget ska gå in på vid ett senare tillfälle. Bristol Ridge är dock inte exakt samma skrot och korn som Carrizo, utan kommer med optimerade transistorer för såväl bättre prestanda som lägre strömförbrukning.

Optimeringar i Bristol Ridge ska ge drygt 25 procent högre grafikprestanda jämfört med Carrizo vid 15 W TDP, men även CPU-prestandan ska få sig ett lyft. Bolaget gör också gällande att den nya generationen mer eller mindre slår jämna slag med 15-wattare ur Intels senaste processorfamilj Skylake.

AMD lovar att avslöja fler detaljer inom de närmsta veckorna och lanseringen sker under Computex 2016, som pågår den 31 maj–4 juni.

Bristol Ridge för AM4 – samma sockel som Zen

Medan fokus för Bristol Ridge är bärbara datorer kommer processorerna även att lanseras för stationära. Bristol Ridge ska enligt marknadsföringschefen John Taylor introduceras tillsammans med sockel AM4 – samma plattform som är aktuell för Summit Ridge, kodnamnet för nästa FX-serie enligt arkitekturen Zen.

Förutom att Bristol Ridge och sockel AM4 släpps innan Summit Ridge avslöjar AMD inga detaljer om lanseringsdatumet. Då arkitekturen Zen ska introduceras mot slutet av året är det dock sannolikt att släppet blir under sommaren eller till hösten 2016.