En ny generation grafikprocessorer från AMD och Nvidia ligger för dörren. För den sistnämnda handlar det om arkitekturen Pascal, efterträdaren till dagens Maxwell, som ska tillverkas på en 16-nanometersteknik från TSMC. Båda punkter väntas leda till såväl högre prestanda som bättre energieffektivitet.

Tidigare har SweClockers kunnat avslöja att Nvidia siktar på en lansering av Pascal för bärbara datorer till Computex 2016, som går av stapeln den 31 maj. Nu framgår att samma planer dessutom gäller stationära, dock varken i det yppersta eller lägre prestandasegmentet som många först förutspått.

Enligt uppgifter till SweClockers lanserar Nvidia först och främst direkta ersättare till Geforce GTX 970 och GTX 980. En källa gör också gällande att den första vågen ska innehålla en ersättare för GTX 980 Ti, dock inte det prestandamässigt snarlika GTX Titan X som ska vara fortsatt tillgänglig en överskådlig tid framöver.

En annan detalj är att grafikkorten ska använda minnesstandarden GDDR5X, en vidareutveckling GDDR5. Den första generationen ska klara hastigheter på 10 och 12 Gbps, upp från 7 Gbps som används i GTX 970 och GTX 980. Tillsammans med en 256-bitars minnesbuss skulle detta ge bandbredden 320 respektive 384 GB/s, i linje med Geforce GTX 980 Ti och AMD:s Radeon R9 390X.

Att Nvidia siktar på Computex skulle kunna tolkas som att deras partner får fritt spelrum att demonstrera egendesignade lösningar på plats. Huruvida så blir fallet är ännu osäkert, då flera partnertillverkarna ännu inte fått några kretsar av Nvidia eller ens fått ta del av de fullständiga specifikationerna. Det skulle kunna betyda att grafikkorten inledningsvis endast blir med Nvidias referensdesign.

Oklarheter runt namngivningen

Vid tidigare läckor har de kommande grafikkorten figurerat som Geforce GTX 1070 och GTX 1080, vilka ligger i linje med Nvidias nuvarande namnschema. Rykten talar dock för att bolaget frångår GTX-prefixet och istället kombinerar den romerska siffran X (10) med de arabiska som är standard idag – exempelvis Geforce X80.