Att kunna koppla in kraftfulla och externa grafikkort i slimmade bärbara datorer har länge varit på tapeten. Konceptet har dock stött på patrull, inledningsvis till följd av bristen på en lämplig standardiserad anslutning och för att Intel inte velat certifiera sådana lösningar med Thunderbolt.

Det här blir det ändring på när AMD lanserar Xconnect Technology, som går ut på just möjligheten att ansluta ett externt grafikkort till en bärbar dator via gränssnittet Thunderbolt 3 från Intel. Samarbetet beskrivs av AMD som historiskt och först ut med tekniken i en bärbar är Razer.

Under CES 2016 avtäckte Razer sin första Ultrabook, Blade Stealth, som med sin 12,5-tumsskärm och Intel Core i7-processor på 15 W ur generationen Skylake påminner om många andra modeller på marknaden. Det som utmärker modellen är Thunderbolt 3 (USB Type-C), som ger en bandbredd på 40 Gbps vilket motsvarar fyra PCI Express 3.0-banor.

Till datorn kommer det framöver bli möjligt att köpa till den externa grafikdockan Razer Core, som kan hysa ett valfritt grafikkort med en strömförbrukning på upp till 375 W. Denna ansluts sedan genom Thunderbolt 3 till Stealth Blade och ger datorn tillgång till det grafikkort som monterats i dockan.

Xconnect Technology beskrivs som en öppen standard och kan implementeras av alla intressenter. Det räcker dock inte med att en dator har Thunderbolt 3, utan det krävs också hårdvarustöd för tillägget external graphics standard (eGFX), som i sin tur behöver implementation i BIOS/UEFI. Andra krav är Windows 10 och en aktiv (inte passiv) Thunderbolt-kabel.

De första grafikkorten med stöd för tekniken är Radeon R9 290X, R9 290, R9 280, R9 Nano, R9 Fury och 300-serien stationära och mobila modeller. AMD meddelar samtidigt att stöd planeras för den framtida grafikarkitekturen Polaris.