Helt i linje med tidigare uppgifter ger sig den kinesiska mobiljätten Huawei in på den trångbodda marknaden för bärbara datorer. Företagets första modell går under namnet Matebook och är en hybrid, där enheten i första rummet är en surfplatta som kan kopplas på ett tangentbord.

Specifikationer: Huawei Matebook

Surfplattan bygger runt Intels senaste generation processorer Skylake med passiv kylning. Valet står mellan Core m3, Core m5 eller Core m7, som förutom prestanda också skiljer i mängden primärminne samt SSD-lagring. Valet av operativsystem är Windows 10 Home alternativt Pro.

Designmässigt mäter surfplattan in på endast 6,9 millimeter i profil och har en vikt på 640 gram. Skärmen är 12 tum med upplösningen 2 160 x 1 440 pixlar, samma som Microsoft Surface Pro 3 men lägre än Surface Pro 4 och Apple Ipad Pro. Till detta hör ett batteri på endast 33,7 wattimmar, som enligt bolaget ska räcka till en drifttid på 10 timmar.

Sett till anslutningarna finns en 3,5 mm för ljud-in/-ut och en ensam USB Type-C, som utöver inkoppling av tillbehör används för laddning. På trådlös front har Huawei Matebook stöd för 802.11ac-nätverk och Bluetooth 4.1.

Nämnvärt är att Huawei Matebook säljs utan tangentbord, som således behöver köpas till separat för 149 euro. Andra tillbehör är den kapacitiva pennan Matepen som utöver stöd för 2 048 tryckpunkter också har en inbyggd laserpekare. Det tredje tillbehör är en dockningsstation, som ger en Ethernet, HDMI, VGA och extra USB-anslutningar. Penna och docka kostar 69 respektive 99 euro.

Huawei Matebook släpps i färgerna Champagne Gold och Space Silver, men något datum eller prisuppgifter för den svenska marknaden är ännu inte kända.