Fysikens lagar sätter käppar i hjulen för Intel, som tvingats överge sin två års cykel med nya tillverkningstekniker. Det här är tydligt på 14 nanometer, som släpptes med en krympning av Haswell (Broadwell), nu följd av Skylake och som till hösten 2016 ersätts av Kaby Lake.

Nu rapporterar analytikerna på The Motley Fool att en cykel på tre år även kommer gälla på 10 nanometer, som först ser dagens ljus i slutet av 2017 med Cannonlake. Cannonlake som blir en krympning av Kaby Lake ersätts ett år därefter av hitintills okända Ice Lake, som året därefter, 2019, får en uppföljare i form av Tigerlake.

Förutsatt att Intel håller schemat introduceras 7 nanometer 2020, men vad som händer därefter ska ännu vara höljt i dunkel. Enligt uppgifterna siktar Intel på att lansera 5 nanometer redan 2022 och därmed återgå till en cykel om två år, men om processorjätten klarar den bedriften är det ännu för tidigt att sia om.

Samtidigt pekar alltmer mot att kontraktstillverkarna TSMC och Samsung kommer att gå om Intel i det tillverkningstekniska racet – i alla fall på pappret. I ett försök att lugna investerare gör Intel gällande att 14 nanometer och framtida 10 nanometer är mycket mer transistortäta än konkurrenternas diton.