AMD:s grafikkrets Fiji som används för Radeon R9 Fury X, R9 Fury, R9 Nano och framtida Gemini är världens första, och hittills enda, med minnesstandarden HBM. Tekniken bjuder på många fördelar mot annars vanliga GDDR5, med nackdelen att kapaciteten begränsas till 1 GB per kapsel för totalt 4 GB per grafikkort.

Nu uppdaterar JEDEC standarden för High Bandwidth Memory (HBM) med stöd för mycket större kapaciteter. Förutom dagens 1 GB per kapsel möjliggörs nu även 2, 4 och 8 GB, varav den sistnämnda kapaciteten skulle ge grafikkretsen Fiji inget mindre än 32 GB videominne.

Den högre kapaciteten möjliggörs på två sätt. Den ena är att det maximala antalet lager kretsar per kapsel går upp från tidigare 4 till 8. Den andra är att densiteten på minneskretsarna som utgör en kapsel kan vara 1 GB istället för dagens 256 MB.

Den andra nyheten är att hastigheterna dubbleras gentemot dagens HBM-minne. Klockfrekvensen för den nya generationen är 1 000 MHz (2 000 MHz effektivt), vilket med bussbredden 1 024 bitar ger en bandbredd om 256 GB/s. Förutsatt att kretsen har en 4 096-bitars minnesbuss, som Fiji, ger det en bandbredd på hela 1 024 GB/s eller 1 TB/s med fyra HBM-kapslar.

Den nya generationen HBM är mera känd som HBM2 och väntas leta sig in i nästa generation grafikkort från AMD och Nvidia, vilka under året släpper arkitekturerna Polaris respektive Pascal. Tekniken väntas också användas i framtida processorer med integrerade grafikkrets (APU) från AMD.