Trots många fördelar med SSD-enheter förblir mekaniska hårddiskar vanliga, vilket kan tillskrivas att de fortfarande är väsentligt billigare per gigabyte. Ny innovationer gör dock att det finns potentiell för prispress, någonting minnesexperten Mushkin tar fasta på med tre nyheter under CES.

Under teknikmässan visade bolaget en ny enhet i Reactor-serien, baserad kring en uppdaterad version av kontrollerkretsen SM2246EN med stöd för 3D NAND. Det sista är också en del av enheten och gör att den kommer finnas i en kapacitet om hela 2 TB när den släpps under årets andra kvartal.

För priset räknar bolaget med att nå 0,25 dollar per gigabyte, det vill säga omkring 500 dollar eller strax över 5 000 kronor inklusive moms för 2 TB. Medan priset per gigabyte inte är mycket lägre än dagens SSD-enheter planerar bolaget släppa en variant med dubblerad kapacitet senare under året – till samma pris.

Modellen med 4 TB lagring saknar ännu namn, men är i praktiken två Reactor 2 TB på samma kretskort. Dessa slås sedan samma genom en separat kontroller som ger RAID-konfigurationen JBOD. Tanken är att modellen på 4 TB ska lanseras efter Reactor 2 TB och att Mushkin siktar på samma pris, 500 dollar, för prispress på NAND Flash senare under året.

Att mycket lägre SSD-priser kan bli aktuella under året kan framförallt tillskrivas att övriga industrin kommer bryta Samsungs monopol inom 3D NAND. Bland annat har Toshiba aviserat att dotterbolaget OCZ ska släppa en SSD med motsvarigheten BICS (Bit Cost Scaling) under årets tredje kvartal.

Källa: Techreport.