Många spekulationer har cirkulerat runt AMD:s nya arkitekturen Zen, där en hel del frågetecken består. Känt sedan tidigare är användningen av sockel AM4, som inte enbart kommer husera Zen utan även knyta samman samtliga stationära segment från AMD.

Under CES 2016 bekräftar AMD tidigare uppgifter om Zen och dess plattform till tekniksidan Techreport. Den kommande sockeln heter mycket riktigt AM4 och är inte enbart tänkt prestandasegmentet processorer, utan ska även användas för bolagets APU:er – processorer med integrerade grafikdelar.

Tanken bakom sockeln är att förenkla lagerhållningen av moderkort genom att samla alla produkter till en gemensam plattform. AMD har i dagsläget tre socklar i form av AM3+, FM2+ och AM1, vilket enligt bolaget är något av en djungel vid köp av en ny processor.

Utöver sockeln är AMD inte villiga att delge fler detaljer om plattformen i fråga eller processorer. Klart är dock att AM4 kommer användas för Bristol Ridge – Carrizo för stationära datorer – och Summit Ridge, som är kodnamn för första generationens Zen-processorer. Sannolikt är att dessa levereras med den nya kylaren Wraith.

► Läs alla artiklar från #ces-2016