Grafikkortsjätten Nvidia har i åratal arbetat nära spelutvecklare genom programmet The Way It's Meant To Be Played, dels för att förbättra de grafiska effekterna och dels för att ge särskilda optimeringar för Geforce. Det här har inte alltid fallit i god jord hos såväl entusiaster som ärkerivalen AMD, som på senare år mött upp med det motsvarande konceptet Gaming Evolved.

I samband med bildandet av avdelningen Radeon Technologies Group, som leds av grafiklegendaren Raja Koduri, tar AMD nya tag och avser gå upp mot Nvidia med öppen källkod. Bakgrunden är främst Nvidia Gameworks, där mellanprogramvara (eng. middleware) med proprietär kod i "svarta lådor" gör det svårt för utvecklare att optimera speltitlar för olika systems hårdvara.

För att möta Nvidias svarta lådor ska AMD omfamna öppen källkod för stora delar av sina mjukvaror och verktyg för utvecklare. Initiativet som kallas "GPUOpen" kommer ge utvecklare full tillgång till effekter som hårsvall med TressFX, LiquidVR, Firerays, Firerender och Firerender SDK, samt analysverktyg.

AMD:s nya resurser med öppen källkod kommer bli tillgängliga i januari 2016 via Github. Därtill kommer alla öppna resurser gå under en MIT-licens, vilket gör att det blir fritt fram att modifiera och rentutav sälja vidare mjukvarorna.