I brist på lagliga alternativ väljer många att piratkopiera, men de senaste årens våg av strömningstjänster med stora utbud har gjort att allt fler blivit villiga att betala. Geoblockering, det vill säga att hindra geografiska områden att ta del av innehåll, gör dock utbudet med tjänster som HBO och Netflix fragmenterat mellan länder.

Europeiska kommissionen har länge motsatt sig geoblockering och lägger nu fram ett konkret förslag för att stoppa detta inom EU-regionen. I korthet innebär förslaget att samtliga nättjänster ska finnas tillgängliga i hela Europa, oavsett om dessa är officiellt tillgängliga eller rentutav lagliga i ett specifikt land.

Inte helt olikt kommissionens motstånd till roaming ska det här framförallt gynna resande EU-invånare. Exempelvis ska en svensk kunna ha tillgång till HBO i Italien, där tjänsten idag inte finns tillgänglig. Upphovsrättsinnehavare kommer, om förslaget blir verklighet, även behöva skriva om licensavtal för att göra olika typer av innehåll tillgängliga över landsgränserna i EU.

Tyska Piratpartiets ledamot i Europaparlamentet, Julia Reda, pekar dock på att förslaget endast löser en del av problemet. Som det är utformat kommer invånare i länder där exempelvis Netflix och HBO inte finns tillgängliga fortfarande inte kunna abonnera på tjänsterna laglig väg.

Förslaget behöver nu godkännas officiellt av Europaparlamentet och målet är att implementera lagen under 2017. Nästa år väntas också förslag för mer konkreta och omfattande reformer av upphovsrätten, som bland annat ska innefatta åtgärder mot piratkopiering och undantag för användning av upphovsrättsskyddat material.

Källa: Torrentfreak.