I början av augusti lanserade Intel arkitekturen Skylake. Först ut blev modellerna Core i7-6700K och i5-6600K för överklockare och som nu alltså funnits ute i snart tre månader. Nu framgår dock att toppmodellerna är en bristvara och att Intel gått händelserna i förväg med sommarlanseringen.

Enligt flera väl insatta källor till SweClockers råder brist på båda K-modeller, vilket är extra tydligt med toppmodellen Core i7-6700K som i dagsläget inte finns i lager hos någon svensk återförsäljare. Detsamma gäller i viss utsträckning även Intels Core i5-6600K, som dock fortfarande finns tillgänglig.

Uppgifterna om vad bristen beror på går isär. Från ett håll talas det om att Intel har problem med tillverkningen av Skylake och svårt att få fram processorer med höga klockfrekvenser, varför Core i7-6700K är extra hårt ansatt då processormodellen har ett turboläge på upp till 4,2 GHz.

En annan källa skjuter dock ned uppgifterna om dålig yield och talar istället om att en större tillverkare har överlager av styrkretsar för förra generationens processorer Haswell, Haswell Refresh och Broadwell. Det här ska göra att Intel valt att hålla på det nya flaggskeppet, för att istället flytta fokus till äldre varianter.

Gemensamt för alla är dock en dyster prognos om att toppmodellerna är en fortsatt bristvara genom hela 2015, och att några större kvantiteter inte är att vänta förrän tidigt 2016. Detta gäller främst Core i7-6700K, som under november och december ser ut att bli praktiskt taget omöjlig att få tag på.

Den begränsade tillgången ska enbart gälla de överklockningsvänliga K-modellerna och övriga processorer i serierna Core i7, Core i5, Core i3, Pentium och Celeron baserade på Skylake är inte påverkade.