Låg tillgång på grafikkretsen Fiji präglar entusiastsegmentet grafikkort från AMD, någonting som inte minst syns ute på butikshyllorna. Nu kan situationen vara på väg att förbättras då åtminstone en till aktörer hoppar på Radeon R9 Fury-tåget, som hittills varit exklusivt Sapphire och Asus.

Grafikbloggen Videocardz publicerar bilder på ett hitintills okänt grafikkort från XFX, som av bilderna att döma är identiskt Powercolors ännu icke lanserade Radeon R9 Fury. Att grafikkorten från de skilda aktörerna är identiska skulle kunna betyda att de bygger på en referensdesign från AMD.

Någonting som definitivt följer AMD:s referens är det korta kretskortet. Det gör att den massiva kylaren, bestående av en kylfläns och sex värmeledningsrör, sträcker sig en bit över själva grafikkortet. Det gör att den tredje fläkten blåser all luft förbi, någonting som kan tänkas ha en positiv inverkan på kylprestandan.

För själva grafikkortet handlar det om den nedskalade grafikkretsen Fiji Pro med 3 584 streamprocessorer i en ännu icke känd klockfrekvens, som dock bör ligga på 1 000 MHz eller strax däröver. Till detta hör en 4 096-bitars minnesbuss med 4 GB HBM i 500 MHz (1 000 MHz effektivt) för en bandbredd på 512 GB/s.

När Radeon R9 Fury från XFX och Powercolor hittar ut i butik framgår inte.