Processortillverkaren AMD befinner sig under hård press. Uppköpsrykten avlöser varandra och varvas med rapporter om fallande marknadsandelar och sjunkande intäkter. Hoppet sätts till att nya produkter ska kunna vända den nedåtgående spiralen, där löftet är att inte minst den omtalade arkitekturen Zen ska ta upp kampen i de högre prestandaklasserna.

Nu möter AMD ytterligare en utmaning när det framkommer att processorlegendaren Jim Keller avslutar anställningen. I augusti 2012 återvände Keller till den krisande processortillverkaren för att leda utvecklingen av den helt nya arkitekturen Zen, som väntas dyka upp på marknaden mot slutet av nästa år.

I slutet av 1990-talet och innan den senaste anställningen hos AMD arbetade Jim Keller med de framgångsrika processorerna AMD K7 (Athlon) och efterföljaren K8 (Athlon 64). Han har också varit involverad i designen av instruktionsuppsättningen X86-64 och systembussen Hypertransport.

Vid millennieskiftet lämnade han AMD för att arbeta med med nätverkskretsar hos Sibyte, som förvärvades av Broadcom. Karriären fortsatte vid P.A. Semi och sedermera den nya ägaren Apple. Där arbetade han med utvecklingen av Apple A4 och A5; systemkretsarna för bland annat Iphone 4 och den ursprungliga Ipad.

Det är i skrivande stund inte känt varför Jim Keller väljer att lämna AMD och inte heller om avgången kommer att påverka utvecklingen av AMD Zen. Teknikchefen Mark Papermaster tar över Kellers ansvarsområden.