Under gårdagen kunde SweClockers avslöja att de Chromecast som finns i butik är de sista och att framtida leveranser uteblir. Anledningen är att Google flaggat för att en uppföljare ligger för dörren, men detaljer om utseende såväl som specifikationer var vid tillfället höljda i dunkel.

Nu har 9to5google tagit del av interna dokument och ett gäng suddiga bilder som avslöjar några av nyheterna i nästa version. Modellen som i dagsläget benämns som "New Chromecast" får en helt ny design inte alls lik en "dongle". Det handlar istället om en runt mojäng i färgerna svart, röd eller gul.

Funktionsmässigt tillkommer stöd för trådlöst nätverk 802.11ac, vilket förutom högre hastigheter ger stöd för 5,0 GHz-bandet. I standarden ingår dessutom stöd för vad som kallas strålformning (eng. beamforming), som förstärker signalen mot den trådlösa anslutningen istället för att skicka ut signaler åt alla håll och kanter.

Därutöver nämns möjligheten att lägga till flöden på hemskärmen, vilket sannolikt innefattar bilder och sociala medier, och Fast Play. Vad det sista innebär är ännu inte känt, men antas enligt rapporten handla om att nya Chromecast kan etablera en uppkoppling och starta mediauppspelning snabbare än nuvarande modell.

Avslutningsvis ska nykomlingen få stöd för vad som kallas Chromecast Audio. Det ska helt enkelt handla om möjligheten att koppla in enheten i valfri ljudanläggning via en vanlig 3,5 mm-ljudutgång.

Lanseringen av nya Chromecast ska äga rum samtidigt som de två nya Nexus-telefonerna, den 29 september, och tillgänglighet i svenska butiker är beräknat till början av oktober.