Med inte mindre än 8,9 miljarder transistorer är AMD:s grafikprocessor Fiji en av de absolut mest avancerade kretsar som någonsin tillverkats. Tillsammans med staplade minnen eller High Bandwidth Memory utgör konstruktionen också ett betydelsefullt genombrott, men den höga komplexiteten kommer till ett pris.

Enligt uppgift till SweClockers är det fortsatt brist på AMD:s senaste grafikprocessor och någon utväg är ännu inte i sikte. Det gäller särskilt flaggskeppet Radeon R9 Fury X, som efter snart tre månader på marknaden fortfarande är en bristvara.

Taiwanesiska tillverkare uppger att bristen beror på flera faktorer. Först och främst begränsas produktionen av att AMD inte får fram tillräckligt många felfria kretsar. Av kostnadsskäl är många tillverkare dessutom ovilliga att producera mindre serier grafikkort. Många föredrar att kort och gott avvakta till tillgången förbättras.

Ytterligare en faktor är att en stor del av Fiji-kretsarna omdirigerats till lanseringen av Radeon R9 Nano. Detta grafikkort introducerades för knappt en vecka sedan och använder samma fullständiga version av kretsen som den kraftfullare Fury X.

Slutligen framkommer att det även kan finnas strategiska skäl till att den låga tillgången på grafikkort. Flera av AMD:s partnertillverkare prioriterar lägre prissatta modeller i 300-serien till följd av att dessa säljs i större volymer. Med sjunkande efterfrågan är många samtidigt försiktiga med att bygga lager, särskilt när det kommer till grafikkort i de högre prisklasserna.