Nästa generationens trådlösa uppkoppling går sakteligen från koncept till verklighet och under 2020 väntas 5G sjösättas i Sverige. I andra delar av världen pågår dock ett kapprace om att bli först med tekniken, där framförallt Sydkorea och Ryssland slagit på stora trumman att de ska bli först med kommersialisering.

Nu ger sig den amerikanska teleoperatören Verizon in i matchen och lovar inleda fälttester av 5G nästa år, för att året därefter göra tekniken kommersiellt tillgänglig, om än i begränsad omfattning. Det avslöjar bolagets teknikarkitekt Roger Gurnani i en intervju med Cnet.

Enligt Verizons tester ska 5G vara mellan 30 till 50 gånger snabbare än dagens 4G, samtidigt som svarstiderna är avsevärt lägre. De högre hastigheterna innebär inte enbart möjligheten att ladda ned stora filer och långfilmer på några sekunder, utan ska även möjliggöra helt nya och tidigare oförutsedda användningsområden.

De applikationer som lyfts fram i samband med 5G är oftast sakernas internet (eng. internet of things) och självkörande bilar. I intervjun lyfts även ett annat exempel fram, i form av att de precisa handrörelserna av en kirurg från en del av världen skulle kunna överföras till en annan i realtid.

Det är även den här typen av alternativa applikationer som väntas bli först med att dra nytta av potentialen i 5G, medan de första mobiltelefonerna sannolikt dröjer till tidigast 2018.