Förseningen av Broadwell rörde om i Intels planering, men även för partners som sedan länge planerat datormodeller med arkitekturen. Även om det vanligtvis hade inneburit att efterträdaren skjuts på framtiden blir så inte fallet, utan idag lanseras Skylake för bärbara och ersätter därmed Broadwell på rekordkort tid.

Till skillnad från Broadwell som lanserades stegvis för olika segment släpps Skylake för allt från fläktlösa hybrider till slimmade Ultrabook, upp till fyrkärniga modeller för spelmaskiner och för första gången mobila arbetsstationer – Skylake blir nämligen den första arkitekturen från Intel att släppas som Xeon för bärbara.

Mest intressant bland de fyrkärniga är Core i7-6820HK, en upplåst processor för överklockning. Intel har tidigare haft överklockningsvänliga processorer i XM-serien, men dessa har kostat 999 dollar i kvantiteter om 1 000 att för tillverkare att köpa in. Med ett pris på mer beskedliga 378 dollar bör datorer med stöd för finessen hitta in i bärbara system till prislappar som passar fler plånböcker än tidigare.

En annan nyhet är att Intel segmenterar prestandaskiktet ytterligare mot tidigare. Förr har bolaget alltid erbjudit två eller fyrkärniga processorer med flertrådstekniken Hyperthreading för fyra respektive åtta trådar. Med Core i5-6440HQ och i5-6300HQ finns nu också fyrkärniga modeller med finessen.

Fokus ligger dock inte helt oväntat på strömförbrukning, där Skylake framförallt ska kunna erbjuda längre drifttid än Haswell och Broadwell. Här talar Intel om uppemot 60 procent lägre strömförbrukning än Haswell vid aktiv användning, vilket i alla fall i teorin bör ge ett märkbart avtryck i batteritid mot tidigare.

Arkitekturens förbättrade energieffektivitete inbringar även andra fördelar i form av högre prestanda, framförallt för nya Core M-serien. Här talar Intel om uppemot 40 procent bättre grafikprestanda mot förra generationen, och mer avancerad hantering av turbofrekvenser ska ge förbättringar för processorkärnorna.

För Skylake-Y, det vill säga ersättaren till Broadwell-Y för passivt kylda hybrider, märks inledningsvis fem modeller. Det handlar om fyra högre presterande med de nya suffixen m3, m5 och m7, som likt i3, i5 och i7 markerar olika prestandanivåer. Den femte modellen är en Pentium, någonting som bör möjliggöra tillverkare att ta fram passivt kylda datorer med hyfsad prestanda och god batteritid till lågpris.

Sist men definitivt inte minst är nya Skylake-U, med modeller på 15–28 W TDP tänkta för traditionella och mer slimmade bärbara – även kallade Ultrabook. På det stora hela handlar det om ett liknande utbud som föregående U-serier, där den nya arkitekturen står för nyheterna snarare än stora nyheter på pappret.

Det finns dock en stor nyhet, vilken är att Intel lägger till mer resurser för att göra kraftfullare grafikdelar än tidigare. Med Iris Graphics 540 (15 W) och 550 (28 W) uppgår antalet beräkningsenheter till 48 stycken, upp från 24 för övriga mobila processorer, och ett dedikerat L4-cacheminne (eDRAM) på 64 MB tillkommer.

Med Broadwell har Intel stöd för videouppspelning i 4K-upplösning, men detta är mycket tack vare mjukvara. Med Skylake ger bolaget propert stöd för formatet med dedikerade, inbyggda, funktioner för avkodning och kodning av HEVC/H.265. Det här ska bidra med att driva ned strömförbrukningen till under 1 W vid uppspelning av video, vilket är en marginell del av en dators totala effektåtgång.

Tillgänglighet

Lanseringen av Skylake för bärbara datorer sker rent formellt under IFA-mässan som redan nu tjuvstartat i Berlin, men det dröjer till hösten och troligtvis inpå årets fjärde kvartal innan de första färdiga systemen finns hos svenska återförsäljare.