Det kommer inte att dyka upp några nya grafikprocessorer förrän efter årsskiftet. Tillverkarna ligger dock inte på latsidan utan presenterar ständigt nya modeller, inte sällan mer avancerade varianter som efter en längre tid på ritbordet nu börjar bli redo för rampljuset. En av dessa är ett nytillskott i MSI Lightning-serien.

Näst på tur står inget mindre än MSI Geforce GTX 980 Ti Lightning. Likt föregångarna handlar det om ett skräddarsytt grafikkort för entusiaster och överklockare, där MSI:s ingenjörer lägger till en uppsjö påkostade finesser för att klämma fram den sista droppen prestanda ur Nvidias grafikprocessor GM200.

Först och främst syns kylaren Tri Frozr med tre fläktar, fem värmeledningsrör och en skyddande täckplåt på kretskortets baksida. Grafikkortet ansluts till PCI Express 3.0 x16 och tar upp sammanlagt tre kortplatser.

På kretskortet med 10 lager återfinns extra tåliga komponenter enligt konceptet Military Class 4, 12+3-fasers strömförsörjning och mätpunkter för spänningar. Därutöver tillhandahålls extra strömförsörjning via två 8-pin och en 6-pins PCI Express-kontakt, vilket medger ett maximalt effektuttag på hela 450 W.

Även om Lightning-serien riktas mot överklockare passar MSI på att själva skruva upp klockfrekvenserna. Grafikprocessorn snurrar i 1 203 och 1 303 MHz vid base respektive boost och minnesfrekvensen uppgår till 7,1 GHz. Det kan jämföras med referensmodellens 1 000/1 076 MHz och 7,0 GHz.

MSI Geforce GTX 980 Ti Lightning väntas dyka upp hos återförsäljare i början av september. Några prisuppgifter är ännu inte kända.

Källa: Videocardz.