Kraftigt fallande marknadsandelar och ett svalt mottagande av den senaste generationens grafikkort sätter press på AMD. Trots att striden mellan Nvidia Maxwell och Radeon "Pirate Islands" bara börjat ser det redan ut som att AMD behöver stärka laguppställningen med nya och förbättrade kretsar.

Nästa generation Radeon går under kodnamnet Arctic Islands och sägs inbegripa minst tre nya grafikprocessorer. Namnen att lägga på minnet är Greenland, Baffin och Ellesmere, där den förstnämnda är den mest påkostade varianten och därmed sannolikt även uppföljaren till dagens Fiji, som används i Radeon R9 Fury-serien.

Enligt Kitguru är Greenland den första kretsen i familjen med en helt ny arkitektur. Officiellt handlar det "bara" om en ny iteration av den välbekanta GCN, men i själva verket införs betydande förändringar. Tillsammans med övergången till 14 eller 16 nanometers tillverkningsteknik (FinFET) skvallras det om fördubblad effektivitet i jämförelse med dagens version.

Ett annat huvudnummer är att AMD samtidigt passar på att uppgradera till den andra generationens staplade minneskretsar eller High Bandwidth Memory. Att döma av Samsungs presentation handlar det först och främst om högre kapacitet, men även om större bandbredd. Den koreanska minnesjätten ser exempelvis grafikkort i den nära framtiden med hela 16 GB och 1,0 TB/s.

När det kommer till kusinerna Baffin och Ellesmere är ännu inga mer ingående detaljer kända, men även här talas det om helt nya kretsar. Det kan behövas med tanke på att vissa av AMD:s nuvarande mellanklassare är på väg att fylla tre år.
De första grafikkorten i familjen Arctic Islands väntas dyka upp under 2016.