Med lanseringen av AMD:s nya grafikprocessor Fiji, som bland annat används i Radeon R9 Fury, gick startskottet för minnestypen High Bandwidth Memory (HBM). Tack vare SK Hynix staplade minneskretsar kan de nya flaggskeppen erbjuda rekordhög minnesbandbredd, vilket inte minst är en tillgång för krävande spel i höga upplösningar.

På Intel Developer Forum i San Francisco presenterar även Samsung en kommande satsning på HBM. Den koreanska jätten planerar att vara igång med volymtillverkningen tidigt 2016 och först ut är minnen för grafikkort och superdatorer (HPC). Under 2017 och 2018 utökas satsningen till att även inbegripa nätverksprodukter och "nya användningsområden".

När det kommer till grafikkort blir det först och främst 4 och 8 GB med en total bandbredd på 512 GB/s, men även 16 GB till 1,0 TB/s. Samsung ser även en nära framtid med så mycket som 48 GB HBM-minne i hela 1,5 TB/s, där det sistnämnda är avsett för HPC.

Samsungs satsning på High Bandwidth Memory ser ut att sammanfalla med Nvidias lansering av den nya grafikarkitekturen Pascal, som efterträder dagens Maxwell och tar steget till HBM i början av 2016.

Källa: Computerbase (tyska).