För ett litet tag sedan kunde SweClockers rapportera att inte mindre än nio av tio sålda grafikkort numera är ett Geforce, åtminstone hos några av de största svenska återförsäljarna. Nu inkommer nya siffror som påvisar att AMD:s katastrofartade försäljningsminskning inte är isolerad till nordligare breddgrader utan gäller över hela världen.

Enligt konkurrenten Nvidia, som citerar analysfirman Mercury Research, har AMD under det senaste kvartalet tappat fem procentenheter till det gröna laget. På bara ett år har andelen Radeon gått från 38 till ynka 18 procent. Det är mer än en halvering av AMD:s andel av den globala marknaden.

Eftersom det saknas fler aktörer som tillhandahåller grafikprocessorer för stationära datorer går AMD:s förlorande marknadsandelar raka vägen till Nvidia. Det gröna laget kan nu räkna in hela 82 procent av marknaden. Så stort har glappet mellan de båda ärkerivalerna aldrig tidigare varit.

I den nuvarande generationen fattade AMD det kontroversiella beslutet att återanvända äldre kretsar i den senaste Radeon 300-serien. Flaggskeppet Fiji i Radeon R9 Fury, Fury X och snart även Nano bjuder på desto större nyheter, men lider fortfarande av dålig tillgång på grafikprocessorer.

Nästkommande generation är känd som Arctic Islands och introduceras någon gång 2016, sannolikt med 16 nanometersteknik. Dessa möter dock inte dagens Nvidia Maxwell utan efterträdaren Pascal, som tar steget till den andra generationens High Bandwidth Memory.

Källa: Tweaktown.