På spelmässan E3 i början av juni introducerade AMD en ny generation grafikkort. Den breda Radeon 300-serien består av äldre grafikprocessorer i ny skepnad medan flaggskeppen Fury är nya bekantskaper och först ut med den högpresterande minnestypen High Bandwith Memory. De nya produkterna verkar dock inte ge AMD något vind i seglet.

När SweClockers ringer runt till återförsäljare framkommer det att svenska gamers och entusiaster ratar AMD:s senaste grafikkort. En av de största kedjorna uppger att hela nio av tio sålda grafikkort nu är ett Geforce GTX. Det förhållandet sägs inte bero på någon säsongsbetonad tillfällighet utan följer en större trend.

Det svala intresset för AMD:s grafikkort gäller såväl medlemmarna i Radeon 300-serien som flaggskeppen Fury. I det sistnämnda fallet råder det fortfarande en påtaglig brist på grafikkort, men å andra sidan är det ingen av återförsäljarna i rundringningen som noterar någon större efterfrågan.

Grafikkortet som säljer allra bäst är Nvidias omdebatterade Geforce GTX 970. Andra populära modeller från det gröna laget är Geforce GTX 980/980 Ti, GTX 960 och GTX 750 Ti. När det kommer till AMD är det framförallt Radeon R9 390, R9 390X och R9 380 som går hem hos svenska konsumenter.