När Intel introducerade Haswell tog bolaget ett jättekliv framåt i batteritid. Från att endast kunna leverera enstaka timmar i en Ultrabook blev en arbetsdag möjlig med samma batterikapacitet och formfaktor. Nu siktar Intel på ännu större förbättringar med arkitekturen Skylake.

I presentationsbilder från Intel visas en jämförelse mellan Broadwell och Skylake, där fördelarna med den sistnämnda lyfts fram. Här talar Intel om markant förbättrad batteritid – från 8,5 timmar till 11,3 timmar – vid videouppspelning. Detta med två i övrigt jämförbara hybriddatorer, som har samma batterikapacitet på 35 wattimmar och en 11,6-tumsskärm med ljusstyrka på 200 cd/m2.

Lyftet i batteritid tillskrivs sannolikt både arkitektoniska förbättringar och närmare integration av allehanda komponenter, bland annat finns stöd för pekfunktioner och sensorer numera inbyggda i processorn. Intel har också förbättrat acceleration av videouppspelning, där hårdvarustöd för både HEVC/H.265 och VP9 återfinns.

Vidare anger Intel stora prestandaförbättringar mot Broadwell, detta trots att båda arkitekturer tillverkas på samma 14-nanometersteknik. För CPU-delen anges 10–20 procent beroende på scenario och uppemot 50 procent för grafikdelen, där Skylake-Y "Core M" åtnjuter störst lyft på båda punkter.

Lanseringen av Skylake för bärbara datorer äger rum under hösten.

Källa: Fanlesstech.