Under E3 2014 uppmärksammades det att Nintendo vd Satoru Iwata ställde in sitt besök, någonting som kort därefter tillskrevs en operation mot gallgångscancer. Efter en kortare återhämtningsperiod återupptog han sina uppgifter, men har nu lite mer än ett år senare avlidit.

Satoru Iwata påbörjade sin karriär på Nintendo år 2000 som utvecklare och seglade snabbt upp i företaget för att två år senare efterträda Hiroshi Yamauchi som vd. Iwata tog över bolaget efter det kommersiella bakslaget Gamecube och började utveckla hårdvara och mjukvara för den breda massan.

Resultatet blev den handburna spelkonsolen Nintendo DS som släpptes hösten 2004 och blev en succé med över 150 miljoner sålda enheter. Det här följdes upp av den stationära spelkonsolen Wii, som med rörelsebaserade handkontroller tog marknaden med storm och sålde i över 100 miljoner exemplar.

Lyckan vände med Nintendo Wii U, som trots snart tre år på marknaden ligger runt 10 miljoner sålda enheter. Det här har lett till en stor omställning inom Nintendo, som redan tillkännagivit arbetet på spelkonsolen NX och efter många års motstånd inleder en ambitiös satsning på mobilspel i samarbete med Dena.

Satoru Iwata blev 55 år.