Det har hittills varit ett tufft år för AMD som kämpar med lönsamheten. Det här har lett till att branschtyckare anser att verksamheten borde säljas av till en aktör med större ekonomiska muskler, vilket i sin tur skapat alltifrån rykten till önsketänkande om vilket företag som bör köpa processormakaren.

Nu ansluter sig Microsoft till listan av aktörer som sägs vara intresserade av AMD, det här enligt en insatt källa till Kitguru. Microsofts påstådda intresse ska grundas i att bolaget vill stärka sin hårdvarudivision, som innefattar allt från spelkonsolerna Xbox till hybriddatorerna Surface och mobiltelefonerna Lumia.

Hur ett förvärv kan tänkas se ut framgår inte, men det påpekas att Microsoft inte skulle ha några problem att genomför en sådan affär. Bolaget har för närvarande ett kapital på 95,3 miljarder dollar – avsevärt mer än marknadsvärdet 1,81 miljarder dollar för AMD. Nämnvärt är att processormakarens värde är en tredjedel av vad bolaget köpte grafikdivisionen ATI Technologies för 2006.

Uppgifterna kommer kort efter rykten om att Qualcomm uppgavs visa intresse för AMD och endast några dagar tidigare stod FPGA-kretsmakaren Xilinx på tapeten. Dessförinnan har rapporter under året gjort gällande att Samsung överväger köpa AMD och innan dess den kinesiskt statligt ägda processortillverkaren BLX.