Höga priser på SSD-enheter relativt mekaniska hårddiskar gör att den sistnämnda fortsatt dominerar för långtidslagring bland såväl konsumenter som företag. Det här är en verklighet många räknat med ska hålla i flera år framöver, men nu framgår att de båda teknikerna kan nå prisparitet redan 2016.

I blogginlägget "SSD-priser i fritt fall" på Informationweek lyfts så kallat 3D NAND fram som en revolution på lagringsmarknaden. Tekniken som redan används av Samsung och snart också av andra aktörer staplar minnesceller ovanpå varandra i så mycket som 32–48 lager, vilket drar ned tillverkningskostnaderna rejält.

Ett problem som det ofta talas om med NAND-flashminne är hållbarheten, men även detta är bättre med 3D NAND. Att minnescellerna staplas gör det möjligt att producera kretsar på äldre och mer beprövad tillverkningstekniker utan att öka kostnaderna. Det här har bieffekten att varje minnescell klarar fler skrivcykler samt att SSD-makarna får mer ekonomiskt utrymme för overprovisioning.

Snart är Samsungs monopol på tekniken ett minne blott och det väntas få effekt redan i år. Sandisk planerar släppa SSD-enheter på 8 terabyte (TB) redan i år och ska följa upp med modeller med dubblerad kapacitet under 2016. Detta att jämföra mot mekaniska hårddiskar som under 2015 når 10 TB.

Att industrin i stort tar steget till 3D NAND gör att priserna på SSD-enheter kan komma att falla snabbare än vad många först förutspått, där artikelförfattaren Jim O'Reilly spår prisparitet mellan SSD-enheter och de traditionella mekaniska hårddiskarna redan nästa år.

Huruvida förutsägelsen stämmer går det i dagsläget endast spekulera i, men det är nämnvärt att SSD-enheter fortfarande kostar i runda slänger tio gånger mer än en mekaniska hårddisk per gigabyte. Att teknikerna skulle nå prisparitet inom loppet av endast 18 månader får därför ses som osannolikt.