Under AMD:s evenemang PC Gaming Show såg inte enbart Radeon 300-serien dagens ljus. Bolaget passade även på att diskutera grafikprocessorn Fiji som lägger grund för inget mindre än fyra grafikkort, varav den yppersta toppmodellen får inget mindre än två grafikkretsar.

Modellen som ännu saknar officiellt namn huserar i AMD:s konceptdator Quantum, som är en kompakt lösning för vardagsrummet. På evenemanget talar företagets vd Lisa Su om modellen som sägs bli världens snabbaste grafikkort med en teoretisk beräkningskraft om inget mindre än 16 TFLOPS.

Den uttalade siffran kan jämföras mot annalkande Radeon R9 Fury X, som med 4 096 streamprocessorer i 1 050 MHz ger 8,6 TFLOPS. För att nå upp till det utlovad värdet skulle AMD:s påkostade dubbelvariant behöva ligga på åtminstone 977 MHz för båda grafikprocessorer. Till detta hör givetvis också den staplade minnestypen HBM för en bandbredd om 512 GB/s.

Kanske mer imponerande än hög utlovad prestanda är att kretskortet mäter in på uppskattningsvis 21–22 centimeter, vilket är mycket mindre än tidigare lösningar med två grafikprocessorer. För strömförsörjningen märks två 8-pins PCI Express, men var strömförbrukning kan tänkas landa är ännu inte känt. Det krympta kortet talar också för att det likt R9 Fury X får sluten vattenkylning.

AMD:s nya grafikkort med dubbla Fiji-kretsar lanseras under hösten.