För den som läser SweClockers kommer det inte som någon överraskning att hög upplösning får systemkraven att skjuta i höjden och att det blir ännu svettigare för den som dessutom vill ha mer än 60 bilder per sekund. Det gäller inte enbart datorskärmar utan är precis lika sant för det nya generationens VR-glasögon.

Presence is the first level of magic for great VR experiences: the unmistakable feeling that you’ve been teleported somewhere new. Comfortable, sustained presence requires a combination of the proper VR hardware, the right content, and an appropriate system.

Rekommenderade systemkrav för Oculus Rift CV1

  • Nvidia Geforce GTX 970, AMD Radeon R9 290 (högre eller motsvarande)

  • Intel Core i5-4590 3,7 GHz (högre eller motsvarande)

  • 8+ GB primärminne

  • HDMI 1.3-kompatibel videoutgång

  • 2 st. USB 3.0-portar

  • Windows 7 SP1 eller senare

Nu tar Oculus VR bladet från munnen och avslöjar systemkraven för den första konsumentanpassade utgåvan av glasögonen Oculus Rift. I vanlig ordning är systemkrav ingen exakt vetenskap, men Oculus betonar att det kommer att behövas en hel del kraft under huven för att på allvar dyka in i den virtuella verklighet.

Först och främst behövs ett grafikkort av senaste snitt, ett Geforce GTX 970 eller Radeon R9 290 eller högre. Därutöver rekommenderas en fyrkärnig processor ur generation Intel Haswell med höga klockfrekvenser och minst 8 GB primärminne, eller allra helst mer. För att överhuvudtaget kunna ansluta glasögonen krävs en ledig HDMI 1.3 och två USB 3.0.

Eve: Valkyrie är ett av de första spelen som från grunden utvecklas för virtuell verklighet.

Tre gånger mer krävande än 1080p

I ett blogginlägg motiverar chefsarkitekten Atman Binstock de rekommenderade systemkraven och passar samtidigt på att avslöja upplösningen. Oculus Rift CV1 innehåller 2 160 × 1 200 pixlar uppdelat på två skärmar. Det ger i praktiken 1 080 x 1 200 pixlar per öga.

Uppdateringsfrekvensen är 90 Hz och tillsammans med skräddarsydda renderingstekniker innebär det att grafikkortet måste klara av att behandla cirka 400 miljoner pixlar (med shaders) per sekund. Uppskattningsvis kommer ett typiskt VR-spel att kräva cirka tre gånger mer beräkningskraft än motsvarande traditionell speltitel i upplösningen 1080p.

Det kan samtidigt vara värt att notera att så gott som inga utom de allra mest extrema bärbara datorerna lever upp till rekommendationen och att alla former av integrerade grafikdelar (IGPU/APU) är hopplöst ute ur leken.

Enbart stöd för Microsoft Windows

Samtidigt meddelar Oculus VR att det inledningsvis enbart blir stöd för Windows. Utvecklarna avser att någon gång i framtiden även skapa drivrutiner och andra verktyg till Linux och Apple OS X, men vågar inte tala om någon tidsplan. Den som införskaffar Oculus Rift vid lanseringen i det första kvartalet 2016 är således begränsad till Windows 7 och senare versioner av Microsofts operativsystem.