Arkitekturen Bulldozer var tänkt att bära AMD in i framtiden, men blev istället något som kan beskrivas som ett misslyckande. Efter över fyra år av finputsa är det dags för nya tag 2016 med Zen, en från grunden ny design som enligt AMD:s John Taylor åter kommer leverera riktig konkurrens på x86-marknaden.

Under Financial Analyst Day berättar teknikchefen Mark Papermaster om de första detaljerna för Zen, som blir en ny högpresterande kärna. Denna ackompanjeras av tekniken Simultaneous Multithreading (SMT), en teknik som länge använts av Intel under marknadsföringsnamnet Hyperthreading, som gör det möjligt för varje kärna att exekvera två samtida trådar.

Med annalkande Carrizo går arkitekturen Bulldozer in i generation fyra, Excavator, som prestandamässigt inte skiljer stort från version ett. Med Zen talar AMD om ett prestandalyft på hela 40 procent fler instruktioner per klockcykel mot Excavator. Det här sägs dock bara vara början, då AMD ser utrymme för ytterligare prestandalyft med vidareutvecklingen som i dagsläget kallas Zen+.

Förutom löftet om högre prestanda talar AMD om god skalbarhet, hela vägen från strömtörstiga processorer för servrar ned till konsumentledet och energieffektiva varianter för bärbara datorer. Zen ska rentutav vara så bra ur det avseendet att den ska användas i samtliga x86-designer framöver.

Vidare talar AMD om den egenutvecklade ARM-kärnan K12, dock utan att gå in på närmare detaljer. Det enda som framgår är ett fokus på servermarknaden och att utvecklingen baseras på det arbete som lagt grunden för x86-designen Zen.

AMD:s arkitektur Zen dyker upp i färdiga produkter någon gång under 2016, medan syskonarkitekturen K12 dröjer till 2017.