Koreanska Samsung har länge varit en marginell spelare i förhållande till TSMC på marknaden för kontraktstillverkning, men den snabba övergången till 14 nanometer med 3D-transistorer har ändrat på den saken. Nu flockas elektronikjätten av allt fler nya klienter som vill dra nytta av den senaste tekniken, som inbringar fördelar sett till transistordensitet och energieffektivitet.

En av de nya klienterna är Nvidia, som i en finansrapport bekräftat partnerskapet. Däremot framgick inga detaljer runt huruvida Samsung kommer tillverka nästa mobilprocessor Tegra, Geforce-grafikprocessorer eller båda delar. Nu rapporterar The Korea Times att det blir åtminstone en grafikprocessor från Samsung.

Att Nvidia närmar sig Samsung tillskrivs att grafikmakaren inte längre vill förlita sig helt på TSMC, vars 20-nanometersteknik inte höll måttet för prestandakretsar och att bolagets svar på Samsungs senaste teknik ännu inte står redo för tillverkning.

Rapporten gör även gällande att fler börjar se Samsung som ett alternativ sedan partnerskapet med Globalfoundries. Det här har "kraftigt" skingrat orosmolnen med de geopolitiska risker det innebär att ha Samsung som leverantör, då Sydkorea och Nordkorea tekniskt sett fortfarande är i krig sedan 1950-talet.

Samarbetet innebär att Samsungs och Globalfoundries klienter utan större ingrepp kan byta fabrikant efter behov, vilket är unikt då övergången från en tillverkare till en annan normalt medför flera kvartal av arbete för att omdesigna en krets. Därtill fungerar parterna som garanter för att kunna möta en större kunds efterfrågan.

När Nvidias första grafikprocessor signerad Samsung kan tänkas hitta ut framgår inte. Möjligt är dock att det blir under 2016 tillsammans med arkitekturen Pascal, men det kan likväl dröja till senare än så.