Den ständigt växande och i huvudsak annonsfinansierade videotjänsten Youtube är på jakt efter nya intäktskällor. För några år sedan inleddes en satsning på hyrfilm, som i november följdes upp av den egna musiktjänsten Music Key. Nu rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg att nästa steg är ett nytt och bredare abonnemang.

We're excited to build on this momentum by taking another big step in favor of choice: offering fans an ads-free version of Youtube for a monthly fee.

I ett e-post till innehållsskapare tillkännages att Youtube kommer att introducera ett nytt abonnemang där reklamtrötta tittare kan betala för att slippa se annonser. Tanken är att månadsavgiften ska användas för att kompensera videokreatörerna för eventuella bortfall av annonsintäkter.

Youtube avslöjar dock inte någon tidpunkt för när det nya abonnemanget introduceras eller vad det reklamfria tittandet kan tänkas kosta. Jämförelsevis går det att få tillgång till utbudet på Netflix från 79 kronor per månad medan svenska Viaplay tar 89 kronor för strömmande film och tv.