Trots år av omstrukturering går det tungt framåt för AMD, som ständigt pendlar i gränslandet mellan vinst och förlust och avslutade 2014 med brakförlust. Det här har gjort att nya rykten om uppköp är ständigt återkommande och den populäraste kandidaten för en sådan affär är utan tvivel Samsung.

Nu rapporterar sydkoreanska Hankook att konglomeratet Samsung är intresserade av att köpa AMD. Detta är knappast första gången sådana uppgifter varit aktuella, då en talesperson för Samsungs halvledardivision redan 2007 berättade att det är "nödvändigt" att överväga ett förvärv av AMD för att säkra en ny "tillväxtmotor".

Planerna sägs grundas i att Samsung vill kunna konkurrera direkt mot Intel, som idag dominerar både på PC-marknaden och inom servrar – det sistnämnda ett område det länge ryktats att Samsung har ambitioner att slå sig in på. Dessutom skulle bolaget få tillgång till AMD:s rika patentportfölj och intellektuella egendom inom CPU- och GPU-design, för att bättre möta mobilgiganten Qualcomm.

För AMD skulle ett förvärv kunna betyda mer resurser för forskning och utveckling, ett område där Samsung under 2014 investerade mer än två gånger AMD:s totala omsättning. Processormakaren skulle dessutom få direkt tillgång till Samsungs fabriker och därmed bättre möjligheter att konkurrera mot rivalen Intel. Förutom att ta upp kampen mot Intel skulle ett förvärv även påverka en annan av Samsungs stora konkurrenter; kontraktstillverkaren TSMC.

En fallgrop för rapporten är AMD:s x86-licens, som alltså skulle behöva överföras till Samsung. Huruvida det är möjligt och om Intel skulle tillåta detta har det många gånger spekulerats kring. När ryktena om att kinesiska BLX IC skulle köpa AMD kommenterade finanschefen, Devinder Kumar, att ett förvärv skulle kunna utformas så att det inte medför en kränkning av korslicensieringen med Intel.

Samsung och AMD har inte kommenterat uppgifterna.