Ett prestandasystem behöver inte vara stort och otympligt. Tack vare formfaktorn Mini ITX går det att klämma in det mesta och lite till även i mycket kompakta datorlådor. Undantaget är Intels mest påkostade processorer i Core i7-5000-serienmed arkitekturen Haswell-E. Nu planerar Asrock att ändra på den biten.

På den tyska IT-mässan Cebit i början av nästa vecka kommer Asrock att introducera nya X99E-ITX/ac, något så annorlunda som ett moderkort i Mini ITX för sockel LGA 2011-3 och Intel Haswell-E. Det betyder att det är fritt fram att använda värstingar såsom den åttakärniga Core i7-5960X.

Moderkortet är dock inte utan kompromisser. Det finns bara plats för två minnesmoduler DDR4, vilket innebär att även antalet minneskanaler stannar vid två, mot normalt fyra. Till följd av platsbristen tvingas Asrock även använda en extra smal variant av sockel LGA 2011-3.

Det sistnämnda får till följd att den stora merparten processorkylare inte passar. Tillverkaren löser detta genom att skicka med en egen luftkyld variant samt tillhandahålla ett fäste för vattenkylning, som dock endast fungerar med Cooler Master Seidon 120V.

På kretskortet syns anslutningar för PCI Express 3.0 x16, trådlöst nätverk 802.11ac, USB 3.1, SATA 6,0 Gbps samt M.2 och SATA Express. Därutöver finns även 7.1-ljud med optisk utgång samt dubbla gigabitnätverk med Intel-krets.

Asrock X99E-ITX/ac ska finnas i handeln inom en till två månader. Några prisuppgifter är ännu inte kända.