Kickstarter-succén Oculus Rift tillkännagavs redan 2012 och har genomgått flertalet hårdvarurevisioner. En av sakerna den numera Facebook-ägda aktören fortfarande brottas med är så kallad åksjuka som drabbar många användare, någonting bolaget tidigare varnat för kan äventyra hela kategorin.

I en intevju på GDC skräder Valves vd, Gabe Newell, inte orden när han säger att VR-headset hittills varit världsbäst på att framkalla åksjuka. Det här säger han att bolaget löst med huvudbonaden HTC Vive och gör gällande att så gott som ingen eller "noll procent" av användarna drabbas av illamående.

Genombrottet tillskrivs bolagets teknik för rörelsespårning, Lighthouse. Med hjälp av laserbasstationer som placeras i rummet och receptorer på VR-headset såväl som de två trollspö-liknande handkontrollerna avläses användarens position och korrekta orientering, varpå datan används för att skapa en 3D-miljö.

Trots att Valve säger sig ha löst ett av de största problemet med virtuell verklighet tänker de inte behålla tekniken för sig själva. Lighthouse kommer framöver släppas fritt och blir gratis för intresserade hårdvarumakare, någonting bolaget hoppas ska snabba på kategorins framfart.

HTC Vive ska hitta ut till utvecklare under våren och en skarp lansering utlovas till julhandeln i slutet av året.

Källa: The New York Times (betalvägg).