I en bildläcka tidigare i veckan avslöjades att Valve arbetar på ett eget headset för virtuell verklighet, vilket kom kort efter att bolaget avslöjat satsningen Steam VR. Under HTC:s presskonferens avslöjades inte enbart senaste flaggskeppet One (M9), utan överraskande nog även att telefonmakaren är Valves hårdvarupartner.

Namnet på huvudbonaden är HTC Vive och skärmen har uppdateringsfrekvensen 90 Hz med 1 200 x 1 080 pixlar per öga. Därtill har det över 70 sensorer för att möjliggöra 360 graders spårning, men därutöver är HTC fåordiga med några som helst tekniska detaljer.

Medan Oculus Rift framförallt är tänkt för sittande bruk ska stående användning vara en minst lika viktig del för HTC Vive, för att kunna utforska och interagera med omgivningen. Trots avsaknaden av specifikationer tilläggs att hårdvaran är "väldigt lätt", tillräckligt så för att möjliggöra användning längre perioder.

Förutom headsetet sägs HTC och Valve ha tillhörande kontroller på gång som ska vara enkla och intuitiva att använda. Dessa visas dock inte upp på scenen och det enda som framgår är att det är ett par kontroller som med hjälp av handstyrning ska låta användaren manipulera objekt, någonting för tankarna till ett par handskar med tillhörande rörelsesensorer.

Kanske mest överraskande i sammanhanget är hur pass färdig huvudbonaden är. Redan till våren ska utvecklare få tillgång till enheten och en skarp lansering utlovas till julhandeln i slutet av året. Fler detaljer är att vänta till GDC 2015 den 4–6 mars.