För sjätte året i rad inleder Nvidias vd Jen-Hsun Huang hemelektronikmässan CES 2015 med ett inte helt oväntat tillkännagivande. Denna gång lät han inte publiken vänta många minuter innan det avslöjades vad kvällens presskonferens på Four Seasons Hotel i Las Vegas skulle handla om. Fokus hamnar helt och hållet på den sjätte generationen av systemkretsen Tegra.

Nykomlingen Tegra X1 "Erista" är bestyckad med fyra kärnor ARM Cortex A57, som ackompanjeras av ytterligare fyra kärnor ARM Cortex A53 enligt konceptet big.LITTLE, där de förstnämnda är avsedda för prestandakrävande operationer medan de andra tar över vid lägre laster för att hålla energiförbrukningen nere.

Vidare tar Nvidia senaste grafikarkitektur Maxwell plats i den nya systemkretsen i form av två SMM-kluster för totalt 256 CUDA-kärnor. Därtill syns LPDDR4-minne som körs i 1 600 MHz på en 64-bitars minnesbuss för en total minnesbandbredd på 25,6 GB/s, vilket kan jämföras mot 14,9 GB/s hos föregångaren Tegra K1. Enligt Nvidia ska Tegra X1 kunna leverera upp emot dubbla grafikprestandan i jämförelse mot Tegra K1 i specifika scenarion.

Systemkretsen bjuder även på fullt stöd för grafikgränsnitten OpenGL ES 3.1, OpenGL 4.5 samt DirectX 12.0 och introducerar hårdvaruacceleraration av videoformaten H.265 och VP9, detta med möjlighet att spela upp 4K-video i 60 fps.

Fokus för nya Tegra X1 ligger dock inte i första hand på mobila enheter som telefoner eller surfplattor. Nvidia väljer istället att jobba vidare runt konceptet med smarta bilar, där den nya kretsen blir central i två nya plattformar.

Först ut är Nvidia Drive CX. Systemet används för att styra kontroller och informationspresentation inne i bilen genom en eller flera skärmar. Konceptet påminner mycket om vad företaget visat tidigare, men har fått fler och mer avancerade funktioner i och med steget till Tegra X1. Plattformen ger stöd för en rad operativsystem och kan bland annat visa mätare med simulerade material, navigering i 3D och musikkontroller.

Nvidia kompletterar med systemet Drive PX vilket har dubbla Tegra X1 under huven. Här ligger fokus på självstyrande bilar, vilket kräver precis och snabb behandling av stora mängder indata. Nvidias lösning på problemet är att använda neuronnät, vilka med träning "lär sig" att identifiera objekt som fotgängare, fordon och vägskyltar runt bilen utan att behöva förprogrammerade riktlinjer.

När produkter med Tegra X1 kan tänka sig dyka upp i handeln är i dagsläget oklart, men det framkom åtminstone att den tyska biltillverkaren Audi var i full gång med att implementera en lösning baserad på systemkretsen i en kommande bilmodell.