Processormakaren AMD har de senaste åren lanserat en rad nya processorer, i alla fall inom kategorin APU där huvudnumret är integrerade grafikdelar. Någonting som inte förnyats i samma takt är de tillhörande styrkretsarna, där mindre förbättringar märks jämfört mot A55 och A75 som introducerades med A-serien "Llano".

Nu meddelar den Asus-ägda kretstillverkare Asmedia att det ingått ett partnerskap med AMD, där inga detaljer framgår förutom att det involverar nästa generations styrkretsar. Uppgifter till branschtidningen Digitimes gör dock gällande att AMD helt outsourcat utvecklingen av sina styrkretsar till Asmedia.

Uppgifterna om partnerskapet kommer kort efter ett påstått samarbete mellan AMD och Asus på en ny plattform, för en APU baserad på den framtida arkitekturen Zen under 2016. Förutsatt att detta stämmer innebär det att Asus sköter utvecklingen av större delen av den kringliggande infrastrukturen till AMD:s framtida processor.

Samarbetet sägs även gynna båda parter ekonomiskt. Å ena sidan väntas det ha en märkbar inverkan på Asmedias intäkter och för AMD:s del innebär det mer resurser som kan läggas på utvecklingen av processorer.