Att gräsrotsfinansierade Oculus Rift numera ägs av Facebook är kontroversiellt bland eldsjälarna. Kritikerna menar att Zuckerberg kommer att använda de revolutionerande VR-glasögonen för att mjölka användarna på pengar medan andra pekar på att det nu finns stora resurser för forskning och utveckling. I vilket fall som helst återstår många hinder innan glasögonen Rift kan bli ett alternativ för fler än de redan frälsta.

I en intervju med Ars Technica talar Oculus vd Brendan Iribe om planen på att skapa en jättemarknad för virtuell verklighet med glasögonen Rift. Förhoppningen är att sälja över en miljon exemplar av den första konsumentversionen, men för att uppnå detta krävs att priset hålls så lågt som bara möjligt.

Det är här Facebook kommer in i bilden. Även om Iribe visserligen inte vill att försäljningen av glasögonen ska gå med förlust sätts slutpriset i första rummet. Zuckerbergs djupa fickor ska göra det möjligt att beställa stora volymer och därigenom sänka kostnaderna, men samtidigt tillägger han att det skulle "vara bra för alla om priset kan subventioneras".

I sommar inleds leveranserna av den andra utvecklingsversionen (DK2) av glasögonen Rift och Oculus kan redan räkna in cirka 50 000 beställda enheter. Intressant nog avslöjas även att specifikationerna för den första konsumentversionen är så gott som färdigställda. Det inbegriper högre upplösning än 1080p, högre bildfrekvens, mer exakt rörelsespårning samt förbättrad komfort.

Iribe skvallrar även om nästföljande version, det vill uppföljaren till konsumentversionen, blir "otrolig" tack vare Facebooks ekonomiska muskler, som exempelvis gör det möjligt att låta underleverantörer ta fram komponenter specifikt för Rift.

Än så länge finns inget lanseringsdatum för den skarpa versionen och Iribe verkar inte heller ha några förhoppningar om att en sådan ska hitta ut innan årsskiftet. Det mesta talar istället för att introduktionen sker någon gång 2015, inte minst eftersom grundaren Palmer Luckey talat om att en senare lansering än så skulle vara en besvikelse.